Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app

Ruim een maand geleden werd het me een beetje veel in mijn hoofd en had ik aan één ding behoefte: ‘calm’. Toevallig kwam ik een meditatie-app tegen die precies dat beloofde en dus downloadde ik hem en werd ik helemaal enthousiast.

Ik hoor al jaren dat iedereen die succesvol en gelukkig is, het doet: meditatie. Dus begon ik er ook wel eens aan. Via Headspace bijvoorbeeld. Alleen had die app maar tien gratis lessen en betalen had ik er niet voor over. Ik snapte de meerwaarde niet.

Dus probeerde ik het zelf, lekker onspannen aan het eind van de dag weer even tot mezelf komen. Ik vond het wel fijn hoor, maar het lifechanging ‘Halleluja-effect’ bleef uit. Dus na een tijdje kwam de klad erin.

Calm, de app met een plan

En toen kwam Calm. En mediteren werd weer leuk. Ik was meteen blij met die kalme, rustgevende stem van Tamara Levitt die me elke avond lief toesprak, dat kabbelende water of haardvuurtje op de achtergrond. Ik werd er echt heel ontspannen van én ik leerde ervan. Los van de ademhalingsoefeningen en de bodyscan gaat het namelijk altijd ergens over. Eerst legt ze uit waarom meditatie belangrijk is, wat mindfulness eigenlijk met je doet elke dag en hoe je al die dingen toe kan passen in je leven. Hierdoor blijf je er ook na de meditatie mee bezig.

Je leert dingen als: dat je dankbaarder moet zijn, hoe je meer focus krijgt, hoe je je minder irriteert aan geluid, hoe je beter in slaapt komt, hoe je je zelfvertrouwen opbouwt, hoe je patronen doorbreekt. En tegelijkertijd vertelt ze dat eigenlijk iedereen zo’n kluns is als ik, dat iedereen moeite heeft met bepaalde dingen. En zo wordt je met kleine stapjes écht een beter mens. Een rustiger, gefocuster en liever (voor jezelf) mens.

En dus wilde ik na de proefperiode niks liever dan Calm gebruiken voor de rest van m’n leven. Maar omdat dat wel heel erg lang is, besloot ik maar een jaarabonnement te nemen. Die overigens uiteindelijk maar €30 kostte (en voor heel veel mensen is dat weinig geld, maar ik betaal überhaupt nooit voor privé apps).

Hoe werkt Calm?

Calm heeft structuur. En daar hou ik van. Als je begint, start je met de 7 days of calm, hierin leer de je basisbeginselen van het mediteren. In aanvulling daarop kun je de 21 days of calm volgen, maar ook bepaalde dingen aanpakken, zoals focus, gratitude, managing stress, anxiety, happiness, self-esteem. Daarnaast is er de daily calm waar elke dag iets anders wordt behandeld. En je hebt series rond bepaalde onderwerpen, waaronder zelfs Winnie de Pooh meditaties. En als je wilt, kun je elke meditatie een bepaald achtergrondgeluidje gebruiken, zoals kabbelende golven, een haardvuur, regenbuien, krekels…

Los van de meditaties, is er ook mindful muziek om te luisteren en zijn er bedtime stories die je kunt luisteren voor het slapen gaan, van onder meer Stephen Fry.

Ik vind het kortom een heerlijke, overzichtelijke app en ik word elke dag weer blij van de vriendelijke stem van Tamara Levitt. Vandaag deed ik alweer m’n 45e sessie. Mediteren wordt weer leuk!

>>> Download Calm bij Google Play of in de App store of lees meer info <<<

Mediteer jij ook?

2 gedachten over “Calm: Hoe ik verslingerd raakte aan een meditatie-app

  1. Wat fijn dat Calm je zo goed helpt! Ik heb Headspace geprobeerd en dat vond ik heel, maar ik was net als jij nog niet bereid ervoor te betalen. Dus na de gratis lessen verwaterde mijn meditatie-gewoonte snel. Op aanraden van mijn yoga-lerares heb ik geprobeerd om het ‘zelf’ te doen: gewoon gaan zitten en op mijn ademhaling letten. Het lukt me niet! Ik kan nog geen seconde stil zitten en ik word er vreselijk onrustig van. Dus nu heb ik maar weer een app gedownload, waar ik eerlijk gezegd nog niet veel mee gedaan hebt, maar nu ik je inspirerende stuk heb gelezen, ga ik ‘m gelijk maar eens aanzetten! Dankjewel 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

%d bloggers liken dit: