BOEKENLIJST (2015 – 2017)

Ik lees best wel veel. En over heel veel boeken heb ik wel wat leuk nuttigs te melden, maar niet genoeg om een heel blog mee vol te schrijven. Daarom heb ik deze pagina in het leven geroepen, hier plaats ik alle boeken die ik lees

Ik geef mijn commentaar, opmerkingen en tips en wie weet kan ik je nog wat mooie titels helpen of kan ik je behoeden voor flutboeken 😉 Oh en onder elk stuk staan een aantal sterren, van 1 (flutboeken) tot 5 (nieuwe favorieten).

Als je wilt kun je de boeken meteen kopen. Voor de historische boeken verwijs ik door naar onze eigen geschiedeniswinkel van Historiek, voor de rest naar bol.com.


Lijst met laatst gelezen boeken

kom hier dat ik u kusKom hier dat ik u kus
Levenkunst | 2014 | Hardcover / Ebook
Dit boek kwam ik tegen bij de bibliotheek en omdat hij hele bekend en geroemd is, nam ik hem mee. Ik vond de achterflap: Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Ook interessant. Ik las het boek voor één derde en ik vond het helemaal niks. Het raakte me niet, het inspireerde niet, het was gewoon het verhaal van iemand die heel graag aandacht wilde maar gewoon niet leuk was. Nee, echt zonde van de tijd die ik eraan besteedde.
* *

De overgave - Arthur JapinDe Overgave – Arthur Japin
Historische roman | 2007 | Koop
Mijn moeder wilde dit boek wegdoen, dus wou ik hem wel. Ik had nog nooit iets gelezen van Arthur Japin, maar kende hem wel van tv en ik wilde het maar eens proberen. Wat een prachtig boek! Het was een boek met veel ellende, maar doordat de hoofdpersoon een hele bijzondere vrouw was, was het heel inspirerend en eigenlijk heel erg spannend. Ook gaf het een heel mooi beeld over de tijd waarin het zich afspeelde, toen de indianen en de ‘pioniers’ nog samen leefden in de Verenigde Staten. De hoofdpersoon trok samen met haar familie naar een nieuw ‘ontgonnen’ gebied waar nog niets was. Heel erg boeiend.
* * * * *

the secretThe Secret, het geheim van voorspoed en geluk
Levenkunst | 2007 | Hardcover / Ebook
Ik kwam online wat mensen tegen die ‘geraakt’ waren door het boek, dus leende ik het bij de bibliotheek. Het is zo’n boek die al heel lang bestaat en waar je onwillekeurig tóch een beetje nieuwsgierig naar bent. Nou, het ‘geheim’ is best interessant hoor en goed om even over na te denken. Ik hang de ‘religie’ niet echt aan, want het gaat een beetje ver, maar voor een deel geloof ik er wel in. Ik vond het boek alleen een beetje veel van hetzelfde waardoor ik halverwege ongeveer afhaakte. Maar wel een tip om eens te gaan lezen hoor. Het maakte je wat bewuster van je gedachten.
* * *

amerikanahAmerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Roman | 2014 | Koop
Ik zag Chimamanda Ngozi Adichie een keer bij Buitenhof en ik dacht meteen: ‘van haar moet ik een boek lezen’. En dit was het enige boek dat de bibliotheek van haar had. Ik vond het boek in het begin erg leuk, alleen duurde het steeds als ik het had weggelegd heel erg lang voordat ik weer in het verhaal zat. Ik miste ook een beetje spanning en motivatie om verder te lezen. Uiteindelijk moest hij weer terug naar de bieb voordat ik het boek uit had en ik vond het niet heel erg. Het is kortom een aanrader voor de echte boekenwurm die graag afziet, maar de ‘vlotte’ lezer zou ik het boek niet adviseren.
* *

sterker dan ooitSterker dan ooit – Brené Brown
Levenskunst | 2015 | Koop
Zoals ook in deze lijst te zien is hou ik van zelfhulpboeken, maar vallen ze vaak tegen. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat een zelfhulpboek pas ‘helpt’ als het net in de juiste periode in je leven komt. En dat was met Sterker dan ooit zeker het geval. Het sloot precies aan bij waar ik mee bezig was en het was dan ook erg nuttig. Ik denk echt dat mijn gedachten hierdoor een positieve impuls hebben gekregen. Binnenkort zal ik er nog even een artikeltje over schrijven.
* * * * *

ik mooi praten - David SedarisIk mooi praten – David Sedaris
Humor | 2010 | Koop
Dit boek nam ik mee van de bieb omdat ik op zoek was na een humorboek. En wat heb ik gelachen! Echt zo’n leuke humor heeft die man. Sommige grappen wilde ik zelfs doorvertellen en dat is niet iets wat ik snel doe. Ik zou willen dat iedereen hem leest, dus daarom schreef ik dit erover: David Sedaris, ik lig he-le-maal dubbel. Aanrader dus!
* * * *

De club van ikDe club van ik, het evolutionaire nut van sociaal gedrag – Mark Nelissen
Wetenschap | 2013 | koop
Omdat ik me soms wat irriteer aan het feit dat veel mensen zo bezig zijn met zichzelf (lees hier hoe je dat voorkomt) leek me dit wel een interessant boek. En dat was het ook wel, het kan af en toe geen kwaad om de mens eens te bekijken als biologisch wezen. Op een bepaald moment was ik daar echter een beetje klaar mee, dus ik heb het boek niet helemaal gelezen. Als je de mens teveel gaat biologiseren dan worden we allemaal zulke domme organismen in plaats van interessante en inspirerende wezens. Maar voor de wetenschapliefhebber is het dus best een aanrader.
* * *

de laatste sterftDe Laatste sterft – Tess Gerritsen
Thriller | 2012 | Koop
Tja, what can I say, ik had toch al een dikke maand niks van Tess Gerritsen gelezen, dus het werd weer eens tijd 😉 Waarom haar boeken zo geweldig zijn, schreef ik al eens. Dit boek is niet een van haar besten, maar toch een interessant boek. Ik merk overigens wel dat ik een beetje teveel Gerritsen heb gelezen, moet het weer een paar maanden laten rusten.
* * *

Vier kinderen, drie mannen, twee carrières en één burn-outVier kinderen, drie mannen, twee carrières en een burn-out – Elle van Rijn
Columns | 2015 | koop
Dit was bedoeld als een soort ‘zelfhulp-boekje’, daar hou ik namelijk van. En het leek me een leuk boekje voor voor het slapen gaan, omdat het steeds om korte stukjes gaat. Maar uiteindelijk bleek Elle niet echt mijn type, ik herkende me niet echt in haar verhalen. Met columns is het toch vaak heel persoonlijk of het klikt of niet. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat veel van mijn lezers haar wél leuk vinden, daarom krijgt ze toch drie sterren.
* * *

Gelukkige mensen lezen en drinken koffieGelukkige mensen lezen en drinken koffie – Agnes Martin-Lugand
Roman | 2013 | koop
Dit boek heeft nogal een dramatische verhaal, het gaat namelijk over een vrouw die haar man en dochter verliest bij een auto-ongeluk en daarna moeite heeft om haar leven weer op te pakken. Toch stond het bij ‘Liefde & Leven’ en zat er een liefdesrelatie aan te komen, dus ik probeerde het toch. Bovendien ging ze naar Ierland en dat lijkt me zo’n prachtig land. Uiteindelijk was het een mooi boekje, niet zo heel veel diepgang, een beetje chicklit, maar heerlijk ter ontspanning.
* * * *

mooi werkMooi werk – Ben Tiggelaar
Levenskunst | 2015 | Koop
Dit boekje las ik ook nog in een middagje. Is ook een heel klein boekje. Ik kom Ben Tiggelaar wel eens tegen op internet, dus toen ik dit boekje van hem zag bij de bieb, nam ik hem mee. Het gaat vooral over het motiveren van je personeel en dat is voor mij (nog) niet echt van toepassing. Veel open deuren, maar dat is eigenlijk meestal zo met ‘levenkunst’ 😉 Omdat hij zo klein is toch de moeite waard en drie sterren.
* * *

100 gelukkige dagen100 gelukkige dagen – Fausto Brizzi
Roman | 2015 | koop
Dit boek had ik waarschijnlijk wat te hoge verwachtingen van omdat het onderwerp me zo interessant leek. Helaas viel het boek behoorlijk tegen. Uiteindelijk vond ik de hoofdpersoon zelfs zo irritant dat ik het boek niet heb uitgelezen. Lees ook mijn ‘recensie’. Echt een afhaker.
*

mentholMenthol – Frank Krake
Non-fictie | 2016 | Koop
Dit boek kregen we opgestuurd voor Historiek. Na het plaatsen van een voorpublicatie was ik al behoorlijk enthousiast en dus ging ik het boek lezen. Het is een bijzonder boeiend boek over de tijd dat een ‘neger’ nog een bezienswaardigheid was en waarin hij niet voor vol werd aangezien. Ondanks dat sommige mensen vinden dat je dit stuk ‘zwarte’ geschiedenis moet doodzwijgen, denk ik dat dit boek er juist in is geslaagd om vast te leggen waarom discriminatie toen veel meer voor de hand lag als nu. Ze wisten echt niet beter.
* * *

De zeven levens van Wubbo OckelsDe zeven levens van Wubbo Ockels – Gean Ockels
Biografie | 2015 | koop
Dit boek kwam ik tegen in de bieb en nam ik eigenlijk zonder al te veel verwachtingen mee naar huis. Ik dacht niks te hebben met Wubbo Ockels, maar vond het gewoon boeiend dat zijn dochter het boek had geschreven. Maar wat bleek? Een superinspirerend boek! Lees ook: Een bijzonder intrigerende biografie. Echt een aanrader, ook voor wie niks heeft met ruimtevaart of milieu.
* * * *

Paper TownsPaper Towns – John Green
Young Adult | 2015 | koop
Dit boek was naar aanleiding van de film The Paper Towns weer heel populair, dus daarom ging ik hem lezen. Ook omdat de achterflap mij interessant leek. Daarbij stond ook ergens dat het eigenlijk een ‘Young adult’-boek was, maar ook onder recensies van volwassenen leek het een heel leuk boek. Uiteindelijk staat het boek wel erg bol van de ‘tienerfilosofie’, dingen die ik zelf al had bedacht toen ik zestien was. Tieners zou ik het dus echt aanrader, maar voor een volwassene is het niet echt een heel leuk boek.
* *

meisje met zeven namenMeisje met zeven namen – Hyeonseo Lee
Non-fictie | 2015 | koop
Dit boek gaat over een meisje dat ‘per ongeluk’ Noord-Korea ontvluchtte en is echt behoorlijk het lezen waard! Bijzonder om zo’n interessant verhaal over Noord-Korea te lezen. Lees ook: Een hè?-nee!-huh?-boek uit Noord-Korea. Omdat je in het boek van de ene in de andere verbazing valt… Door dit boek kreeg ik ook weer meer honger naar niet-Westerse boeken.
* * * *

overspelOverspel – Tatiana De Rosnay
Thriller | 2015 | Koop
Ik had natuurlijk ‘Haar naam was Sarah’ van haar al gelezen en daarna las ik Kwetsbaar, wat ik ook een heel mooi boek vond. Dit boek was wel een beetje in dezelfde sfeer, maar had echt een heel stom einde. En dat verpest voor mij het boek een beetje, daarom maar drie sterren in plaats van vier. Lees ook dit artikel.
* * *

vliegeraarDe Vliegeraar – Khaled Hoesseini
Roman | 2009 | koop
Dit boek las ik in het kader van #boektober en wilde ik al een hele tijd lezen. Mijn verwachtingen waren erg hoog, doordat ik de film jaren geleden al had gezien en iedereen om mij heen zo enthousiast was. En die verwachtingen werden waargemaakt, met recht één van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen! Wow, echt lezen als je dat nog niet hebt gedaan!
* * * * *

Dit waren ze! Als ik tijd heb, vul ik deze lijst nog een beetje aan. Heb je nog tips van boeken die echt moet gaan lezen? Zet ze in de comments!

Veel leesplezier!